Kisah Sebenar Punca 6 Anggota Bomba Lemas Ketika Operasi Menyelamat (SAR) Seorang Remaja Yang Terjatuh Dalam Lombong. Ini Rupa rupanya

Enam anggota bomba daripada Unit Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) menin ggal d unia akibat le mas!
Pengarah Bomba Selangor, Azmi Osman mengesahkan kem atian enam anggota tersebut.

2 anggota dari balai bomba Shah Alam dan 4 dari balai bomba Klang.Kesemua mereka dikatakan sedang melakukan operasi mencari dan menyelamat seorang pelajar yang dipercayai terjatuh dalam lombong di Taman Putra Perdana Berhampiran Perumahan La Cottage, Selangor tadi.

Mangsa berusia 17 tahun belum dijumpai dan 6 orang pegawai bomba (PPDA) dilaporkan le mas ketika menjalankan operasi pencarian mangsa.

ANGGOTA PPDA PELABUHAN KLANG :
Mohd Fatah Hashim
34 tahun

Izatul Akma Wan Ibrahim
32 tahun

Mazlan Omarbaki
25 Tahun

Yahya Ali
24 tahun

ANGGOTA PPDA SHAH ALAM :
Adnan Ohman
33 tahun

Muhammad Hifdzul Malik Shaari
25 tahun

Kesemua mayat dibawa ke Hospital Serdang untuk bedah siasat.

#Alfatihah #hero #abam #bomba

Enam anggota bomba le mas ketika operasi mencari dan menyelamat (SAR) di lombong di Taman Putra Perdana, Selangor hari ini.
Menurut jurucakap bomba, anggota yang terlibat dalam operasi mencari seorang remaja berusia 17 tahun yang dikhuatiri le mas selepas tergelincir dan terjatuh ke dalam lombong berkenaan kira-kira 7 malam tadi.

Enam m*yat anggota bomba berkenaan sudah ditemukan namun remaja berkenaan masih belum ditemui.

“M* ngsa belum dijumpai dan terdapat 6 anggota bomba unit Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) dilaporkan lemas ketika menjalankan operasi pencarian mangsa.

“Kesemua anggota tersebut berjaya dinaikkan ke atas dan pasukan perubatan yang berada di lokasi membuat CPR untuk menyelamatkan kesemua anggota PPDA yang lemas tetapi kesemua 6 anggota bomba disahkan men* nggal dunia,” katanya.

Image may contain: outdoor and water

Jurucakap berkenaan berkata, maklumat kejadian akan kemas kini dari semasa ke semasa.

Terdahulu, Bernama memetik Komander Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dari Balai Bomba Cyberjaya, Roslan Long yang berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 5.19 petang selepas seorang daripada tiga remaja yang ingin memancing dikhuatiri lemas.

Lapan pegawai dan anggota dilaporkan tiba di lokasi 30 minit kemudian untuk operasi mencari dan menyelamat m*ngsa.

Image may contain: one or more people, people standing and outdoor

ANGGOTA PASUKAN PPDA JBPM SERAMAI 6 ORANG LEMAS KETIKA OPERASI MENCARI DAN MENYELAMAT DI AIR

Alamat: Lombong Taman Putra Perdana Berhampiran Perumahan Lokatish, Selangor
Mangsa: 7 orang (6 pegawai PPDA, 1 awam)
Balai Terlibat: BBP Cyberjaya, BBP Shah Alam, BBP Pelabuhan Klang
Pegawai Operasi: PBK II Nik Mustafa
Catatan: Kejadian melibatkan seorang lelaki terjatuh kedalam lombong. Mangsa belum dijumpai dan terdapat 6 orang pegawai bomba (PPDA) dilaporkan lemas ketika menjalankan operasi pencarian m*ngsa. Kesemua pegawai tersebut berjaya dinaikkan ke atas dan pasukan Perubatan yang berada dilokasi membuat CPR untuk menyelamatkan kesemua anggota PPDA yang lemas tetapi kesemua 6 orang pegawai bomba disahkan men* nggal du nia. Maklumat kejadian akan kemaskini dari masa ke semasa.

Sekian. Terima kasih.
Pegawai Bertugas PPO.

Image may contain: outdoor, water and nature

Innalillahiwainnalillahirojiun
Salam takziah buat keluarga ma ngsa le mas sebentar tadi. Dikhabarkan seorang pelajar tingkatan 5 lemas di lombong berdekatan la cottage putra perdana. 6 anggota bomba juga lemas ketika operasi mencari dan menyelamat. Al fatihah

Be the first to comment on "Kisah Sebenar Punca 6 Anggota Bomba Lemas Ketika Operasi Menyelamat (SAR) Seorang Remaja Yang Terjatuh Dalam Lombong. Ini Rupa rupanya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*